Gressmyter og kjøttløgn
Posted in Ymse innlegg on September 19, 2012 | Leave a Comment »
Her kan dere lese en av mine kommetarer som er på trykk denne uken
Gressmyter og kjøttløgn
Kjøtt og landbruksminister Vedum kom nylig med noen påstander som fikk meg til å undre over hans forhold til fagkunnskap og fakta. 11.09 debatterte han haltende I Dagsnytt 18 med Ulstein, forfatteren av boka Kjøttfrie dager og kronikken “matprat og tullprat” I VG. Temaet for diskusjonen var opplysningskontoret for kjøtt, samt gress og kraftfòr.
Nordmenn liker ikke å spise maten til sultende barn i den fattige delen av verden, derfor vil SP gi oss god samvittighet og skape inntrykk av at norsk kjøttproduksjon er basert på gress. Vedum romantiserer det industrialiserte landbruket ved å si at vi er avhengig av norsk kjøttproduksjon for å utnytte gresset. Riktignok spiser kuer gress, men også omlag 50% kraftfôr. Han glemmer også å nevne at dyrene vi har mest av her I landet, nemlig fjørfe og gris, nesten utelukkende lever på korn og soya. Verdens matfat tømmes når våre husdyr spiser denne maten som kunne blitt til menneskeføde.
Stadig høyere ytelseskrav til produksjonsdyrene har ført til at karbohydratinnholdet i kraftfôret de siste årene har vært fallende. Råvarer vi har selv, som bygg, havre, fòrhvete og rug minsker til fordel for soyamel og maisgluten. Produsentene fòrer med mer proteinrike fortyper og det importeres følgelig mer soya, hovedsakelig fra Brazil. SP, forbrukeren og bøndene selv tror kanskje dette også er norske råvarer, siden brasilianske soyabønner som importeres og deretter males til mel i Norge kan markedsføres som norsk. Soyaproduksjon er vel knapt mulig å få til i Norge grunnet klima, og så mye som 38% av råvarene i kraftfôret er importert.
Internasjonale miljørapporter fra f.eks. FAO og UNEP slår fast at det mest effektive tiltaket man kan gjøre for å redusere egne miljøutslipp, er å redusere kjøttforbruket. Kjøttproduksjon legger beslag på enorme vann og landressurser. Disse kunne blitt utnyttet bedre og til fordel for flere om vi fulgte helsemyndighetenes råd om å redusere kjøttforbruket. I stedet forsøker Matprat og SP å få oss til å spise mer kjøtt ved å påstå at produksjonsdyrene snakker og smiler og lever på bærekraftig kost.
Read Full Post »