Det er dessverre vanskelig å stenge resten av verden ute. Sykdommer vi hittil har vært forskånet fra kan plutselig påvises i Norge, med påfølgende behov for informasjon om smittevern og forebygging av utbrudd. Jeg vil i innlegget fortelle om den skumle virussykdommen RVHD ( også kalt VHD)
Hva er RVHD?
Viral heamorrhagic Disease, også kjent som Rabbit Calcivirus eller Rabbit (Viral) Haemorrhagic Disease, er en raskt innsettende og oftest dødelig sykdom hos kanin. Inkubasjonstiden er kort, 24-72 timer, døden inntreffer raskt og ofte har ikke kaninen vist noen tegn på sykdom før den ligger død. Kroppen kan være fri for ytre tegn, selv om det ofte renner blod fra nese, munn, anus og kjønnsorganer. Ved post mortem ser man nesten alltid betydelige indre blødninger, og da i hovedsak fra leveren. I land hvor viruset er vanlig og sørger for periodiske utbrudd, som UK, bør alle kaniner vaksineres årlig.
RVHD1 og RVHD
En ny stamme av RVHD har blitt oppdaget på det Europeiske kontinentet den siste tiden. Det nye viruset kalles RVHD 2 ( Rabbit Viral Haemorrhagic Disease 2). Man har i flere år vaksinert kaniner mot VHD i land hvor sykdommen har hatt utbrudd, men det har altså ikke vært nødvendig eller lovlig i Norge. Det er usikkert hvor effektiv den nåværende vaksinen er mot den nye virusvarianten, selv om den ser ut til å gi noe beskyttelse og derfor anbefales. Det jobbes kontinuerlig for å utvikle en ny vaksine mot den nye virusvarianten, som i løpet av de siste seks månedene også har blitt påvist i enkelttilfeller i England.
Foto: Anna Meredith, UK
Hvordan smitter RVHD?
Sykdommen smitter via insektsbitt, direkte kontakt med smittekilde, avføring eller ved at virus har blitt overført på klær, objekter, mat eller infisert tøy. Vi har heldigvis ikke villkaniner i Norge, men i land med villkaniner skal man i infiserte områder ikke plukke inn gress eller gå inn til kaniner med sko eller tøy man har brukt utendørs.
Smittevern er svært avgjørende. Husk at du også kan føre med deg smitte om du har vært i kontakt med andre kaniner med smitten. Samlinger hvor flere kaniner er i nærheten av hverandre bør unngås ved utbrudd, som utstilling, hoppekonkurranser etc. Her kommer gjerne kaniner fra ulike deler av landet, og er svært uheldig med tanke på smittevern.
I England er det en stor bestand av villkaniner som er med på å spre smitten betraktelig, og det er flere rapporter om massedød ved utbrudd, da hos ulike oppdrett, utstillinger, hjelpesentere eller andre steder med mange kaniner. Årlig vaksine er anbefalt i UK.
Tidligere tilfeller av smitte i Norge
Sommeren 2014 ble flere kaniner på en gård rammet av RVHD2 i Lom i Norge. Jeg ble kontaktet av en fortvilt eier, som opplevde at mange av kaninene døde en etter en, alle med symtom på RVHD. RVHD2 ble påvist, og de gjenlevende kaninene ble avlivet og området desinfisert. Det viste seg tilstrekkelig for å unngå smittespredning i fjor, og Mattilsynet vil kun innføre vaksine om et eventuelt utbrudd skulle komme ut av kontroll.
Det skal sies at sykdommen i mange land er underrapportert, da de færreste nok gir beskjed til veterinær eller Mattilsynet ved plutselige dødsfall. RVHD kan derfor ha forårsaket tidlige dødsfall i landet uten at vi vet om det. Jeg håper imidlertid at alle som opplever lignende kontakter sin veterinær og melder fra. Det er svært viktig for å redusere eventuelle utbrudd.
Som forfatter av Den store kaninboka (2010) og Rabbit Behaviour, Healht and Care (2015) , samt leder av Norges Kaninforening, har jeg vært svært opptatt av denne sykdommen og vært bekymret for når vi vil få utbrudd i landet.
Hvordan kom smitten til Norge i 2014?
Det er ingen som vet hvordan viruset kom til Norge. Viruset kan ha kommet via folk som reiser, mat eller andre varer som importeres, via insektsbitt osv. Familien som ble rammet i Lom hadde verken vært på reise eller vært i kontakt med andre kaniner.
Det anbefales også å unngå import av kaninkjøtt, angoraull og kaninpels fra land med utbrudd.
Kan mennesker og andre kjæledyr smites?
Nei. Det er kun kaniner som får sykdommen. Mennesker og hunder kan bære viruset med seg på sko, klær hender, labber etc, men de vil ikke få VHD.
Hvordan kan jeg unngå at mine kaniner blir smittet ved et utbrudd i nærheten?
Tenk forebygging!
Vaksine
I land med påvist RVHD anbefales det å vaksinere alle kaniner. Vi har ennå ikke vaksinen for RVHD 1 tilgjengelig i Norge, men den vil nok bli innført så raskt det eventuelt skulle bli nødvendig. Det er ikke utviklet en vaksine for RVHD 2, men det jobbes med dette i flere land. Vaksinen for RVHD 1 sies uansett å gi en viss motstandsdyktighet og anbefales.
Smittevern
Smittevern er svært avgjørende. Husk at du også kan føre med deg smitte om du har vært i kontakt med andre kaniner med smitten.
Vask hender og skift klær og sko mellom stell av ulike kaniner.
Ha svært god hygiene der kaniner bor. Særlig der kaniner er oppstallet i bur er det viktig at hygienen er svært god. Skift ofte på dokasser.
Ikke bruk andre kaniners børster, seler etc
Kan man behandle kaniner som er smittet?
Uvaksinerte dyr som får smitten vil dessverre som oftest dø. Sykdommen utvikles såpass raskt og gir ofte ingen symptom før kaninen blir funnet død. Om de viser tegn kan det være at de får problemer med å puste, blødninger fra endetarm og nese, og opptil 90 % vil dø innen 48 timer. Enkelte kaniner vil overleve, men vil allikevel være smittefarlige i opptil 42 dager. Kaniner som er yngre enn 10-12 uker ser ikke ut til å bli smittet. Ingen vet hvorfor, men de ser altså ut til å klare seg.
Hva gjør jeg om min kanin dør av RVHD?
Tenk først og fremst smittevern!
Ikke oppsøk andre som også har kaniner. Ikke få besøk av andre som har kaniner.
Om din kanin dør hjemme bør den begraves så langt ned at den ikke graves opp av ville dyr.
Om kaninen dør hos en veterinær tar klinikken hånd om dette.
Ta uansett kontakt med Veterinær slik at kaninen kan undersøkes og dødsfallet rapporteres.
Historien om RVHD
RVHD dukket opp i Kina i 1984 og tok livet av millioner av domestiserte kaniner. I1995 dukket viruset opp I Australia, etter å ha vært begrenset til en liten øy utenfor kysten. Det er noe uklart om viruset spredde seg naturlig I landet eller om infeksjonen ble spredd i et forsøk på å kontrollere og bekjempe de ville kaninene på kontinentet.
Viruset er svært motstandsdyktig og har spredd seg over hele verden. RHVD ble påvist i Europa og Amerika i de påfølgende år, og kom til England i 1992. Det er periodiske utbrudd i store deler av verden.
Les mer om kaniner, helse og pleie i Den store kaninboka eller Den store kaninbog på dansk
Møt meg også på
mm
Leave a Reply