Feeds:
Posts
Comments

Archive for November, 2012

Katt i bur?

Se denne filmen om katten som bor i et bur. Det ser naturligvis forferdelig ut, men se hele filmen og du vil få en overraskelse.

Les forøvrig alt om kaniners atferd og behov  og hvordan du skal gi dem et godt liv i Den store kaninboka, som også har egen  

Min neste bok gis ut i England til høsten. Den kan du lese om her

cover bok

Read Full Post »

Skjermbilde 2013-11-20 kl. 18.38.30

Her ser dere min neste bok! Boka lanseres i 2014.

Forlaget i England promoterer allerede boka på Veterinærkongresser, og omtalen er som følger:

A comprehensive title for veterinary professionals and rabbit enthusiasts covering all aspects of rabbit behaviour, husbandry and welfare

This book gives a comprehensive understanding of the rabbit. Rabbits have natural needs that must be met to ensure the species welfare, and this book provides a thorough understanding of their natural habitat, health, social behaviour and all topics vital to offer them suitable living conditions in a domestic setting.

Widespread behavioural challenges can easily be solved when the needs and natural behaviour of rabbits are taken into consideration, and readers are exposed to a new approach towards rabbits.

Knowledge of rabbit behaviour is also necessary to detect subtle symptoms of disease, and to give the animal the best possible treatment and care. The species` anatomy, health, diseases, treatment and medical care are thoroughly explained in individual chapters, where digestion (including dental issues) is given particular attention.

Rabbit Behaviour, Health and Care is based on the successful Norwegian book Den store kaninboka by the award winning author Marit Emilie Buseth. Her work has helped to change attitudes and awareness of rabbits in Scandinavia with a consequent increase in the welfare of the species.

Rabbit owners and veterinarians have reported on healthier and more content rabbits after reading the book and following the instructions, which in turn ensure rewarding relationship and greater pleasure for both rab- bits and humans involved.

Audience

Veterinary practitioners with an interest in behaviour and welfare, veterinary students, nurses and technicians, shelter workers, laboratory staff, rabbit breeders and owners

 

Mine tre kaniner feirer det nye coveret med hopp og sprell og kikking ut på snøen

 

Read Full Post »

Kaninenes tenner, tannsjekk og behandling

Vet du hva som er årsaken til at de fleste kaniner blir syke? Mange kaniner kommer inn til undersøkelse på klinikker fordi de er slappe, har oppblåst mage, har sluttet å spise, har rennende øyne, viser tegn på smerte, har sluttet å gå på do, har løs avføring som fester seg i rompa eller på annen måte viser tegn på at noe er galt. Veldig ofte er dette forårsaket av feilernæring. Mange kaniner spiser dessverre for lite høy, noe som på sikt vil gjøre dem syke. Det er svært viktig at man gir kaninene det de er ment å spise, og hva spiser en villkanin? Jo den spiser gress. Kaninen er designet for å spise gress og høy og leve på en næringsfattig kost. Les og lær hva du skal gi kaninen din å spise i innlegget  Hva skal kaninen spise

Jeg vil i dette innlegget fortelle litt om kaninens tenner og  samtidig vise tannundersøkelsen Heidi Stenestad gjorde på kaninen Serafina på Bamble Dyreklinikk her om dagen.  Jeg vet at mange av mine lesere er nysgjerrige på hvordan en skikkelig tannundersøkelse foregår, og her kan dere se hvordan det gikk med Serafina da hun kom til “tannlegen”. I slutten av innlegget vil dere også få lese mer om symptomer og hvordan man skal se at noe er galt og hva tannproblemer kan føre til.

Serafina og dyrelege Heidi

Kaniner har et avansert og høyst spesialisert tannsett bestående av fire fortenner i overkjeven og to i underkjeven. I tillegg til fortennene har kaniner flere kinntenner/jeksler. Seks på hver side i overkjeven, og fem på hver side i underkjeven. Totalt 28 tenner i en voksen kaninmunn. Disse har åpne røtter, dvs, et mykt vev som danner nye tannceller slik at tennene vokser hele livet.

Tannproblemer kaniner pådrar seg er oftest relatert til feilfòring. Kaniner er gressetere og MÅ spise høy eller gress for å opprettholde en normal tarmfunksjon og et levedyktig tannsett. Kaninen spiser gress ved en spesiell måte å tygge på, med både side- og frem og tilbakebevegelser i underkjeven i forhold til overkjeven. Dette sørger for at jekslene slipes ned og holder kanintennene i riktig lengde og form. Om kaninen spiser for lite høy og for mye annen mat, vil tennene bli feilstilte i munnen, noe som vil føre til alvorlige og smertefulle tannproblemer.

Kaninens fortenner skal slipes i møte med hverandre, og de brukes til å kutte opp blad, grønnsaker, kvister og buskas og lignende. De øver fortennene vokser ca. 2 mm ukentlig, mens de nedre vokser nærmere 2.4 mm pr. uke.

Kaninen har et lite overbitt og de øvre og nedre fortennene skal slipes i møte med hverandre i tyggebevegelsene. Det er kun emalje på forsiden av tennene, noe som gjør at slipingen skjerpes ytterligere. Feilstilte fortenner er i større grad et resultat av medfødte tannfeil, fallskader og andre traumer enn hva som er tilfelle med jekslene.

Endoskop

Heidi ser inn i kaninens munnhule ved hjelp av et endoskop i stedet for otoskop. Dette gjør det lettere å se skikkelig, og både dyrlegen og eierne kan se bilder fra munnen på en tvskjerm. Man kan også bruke otoskop, som f.eks blir gjort i denne helseundersøkelsen av kanin

Som jeg viste i innlegget om kaninens kosthold skal den i hovedsak spise gress og høy. Se hvordan du kan berike høyutvalget og gi kaninen et variert gresskosthold i innlegget Høytid

Røntgen av tenner og kjeve med digitalt røntgen

Tannrøttene til baktennene til Serafina begynner å vokse ned mot kjevebenet. Framtennene møtes og dette skaper unormal vekst i baktennene og gir problemer med feil tannstilling. 

Serafina har begynnende symptomer på feilstilling av tennene med skarpe kanter på baktennen. 

NB: På bildet kan det se ut som om tennene klippes, det gjør de altså ikke. Munnen holdes derimot åpen ved hjelp av et tannstativ. Kanintenner skal aldri klippes. Om tenner  må justere grunnet feil kosthold eller tannfstilling må de files ned eller fjernes kirurgisk.

Kantene files ned slik at de ikke gnisser mot tungen

De møtende fortennene borres kortere i første omgang. Dette, sammen med justering av baktennene og endring av kostholdet til en mer høybasert diett, vil forhåpentligvis gjøre at Serafina ikke får problemer med tennene i framtiden. Hvis ikke dette har effekt må framtennene trekkes eller trimmes regelmessig. Jeg anbefaler å trekke fortenner fremfor å måtte slipe dem på denne måten hver 6 uke resten av livet. Kaniner kan til opplysning fint leve uten fortenner, men det er naturligvis viktig at veterinæren har kunnskap om behandling og at man selv gjør noen tilretteleggelser, som å kutte opp salatblad i mindre biter, f.eks.

Symptom på tannproblemer kan være:

Kaninen slutter helt å spise

Kaninen slutter å spise enkelte matvarer, som f.eks at den ikke lenger vil ha høy eller velger vekk noe annet den tidligere har spist

Det renner fra kaninens øye

Vekttap

siking

dårlig ånd

smerter

vanskeligheter med å stelle seg

øvrige forøyelsesproblemer

Tannproblemer kan lede til bl.a:

-rennene øyne på grunn av at betente fortannsrøtter i overkjeven møter tårekanalen, eller fordi jekselrøtter presser øyet bakfra i øyehulen. En forlenget fortannsrot med resulterende betennelse er den mest vanlige årsaken til de rennene øyne. Les mer om rennene øyne i i dette innlegget.

-tette tårekanaler med rennende øyne som resultat

-sår i munnhulen som følge av spisse og lange tenner

-abcsesser

-infeksjoner i kjeve/bein

-fortenner som vokser ukontrollert

-øvrige problemer i mage og tarm

Les mer og få nødvendig kunnskap om kaniners helse, fordøyelse, kosthold, førstehjelp og tenner i Den store kaninboka

Melis 

Read Full Post »

Kaniner, en postkasse og en boks med jord

Puma, Amalie og Nike har en stilig postkasse med høy. Den fungerer som praktisk høystasjon, noe som medfører lite søl i dokassa.

I går kveld fikk jeg et spørsmål angående Puma som gravde i sofaen. Hun var ganske ivrig og de ville gi henne noe annet å grave i.

-Gi henne en kasse med jord, kongler, kvist og annet rask, sa jeg. Noen minutter etterpå var moren i huset ute og gravde jord.

Her er resultatet:

Jippi! Rett i kassa for å grave og herje.

Flere kaniner kommer til

Full fest i plastikkboksen med jord

Alle kaninene i innlegget er medlemmer av

Det er viktig å tilrettelegge så kaniner får utløp for sin naturlige atferd. Å grave er viktig og noen er mer iherdige enn andre. Mine fikk også en lignende kasse i dag, men det var visst ikke så spennende. Blir kanskje mer aktivitet i den til kvelden. I mellomtiden sitter Even i en pappeske og viser at han har pappeskefarge!

Read Full Post »

Bygging av kaninhus

img_6064

På dugnad er det bygget et kaninhus med tilhørende luftegård. For Dyrebeskyttelsen og andre med mange dyr er det en flott løsning, som også gjør det lett og hyggelig å ta vare på dyrene, sommer som vinter.

Skal det settes opp et hus her? Vi tråler terrenget.

Huset har ankommet!

En del arbeid må gjøres. Her både kappes og beises det.

Skikkelig isolering i gulv, vegger og tak.

Huset tar form.

Tildekkes grunnet fare for fukt.

Regn og fukt

Det kappes og spikres

Taket legges

Det begynner å bli koselig her inne!

Vinduer settes naturligvis inn. Om dere ser i innlegget fra det ferdige huset ser dere at de er tilpasset fine hemser, hvor kaninene sitter og ser ut.

Det snekres, kappes, legges plater og males.

Fin og god dør.

Stilig gulv

Snart ferdig, etter noen måneders arbeid.

Den ene løpegården . Det er tre slike, en til hver binge.

Dørene som er satt opp inn til og mellom løpegårdene er hevet fra bakken, slik at de ikke så lett fryser til bakken eller gjemmes i snø  på vinteren.

Mellom luftegårdene er det lagt tynnmasket netting, slik at de ulike kaningruppene ikke kan krangle gjennom gitteret.

Og vips! Et kaninhus! Se mer om det ferdige kaninhuset, innredningen og kaninene som bor der i dette innlegget.

Read Full Post »

Kunnskap om kaniner og økt velferd i hele landet

Jeg har i mange år arbeidet for å øke kunnskapen om kaniner hos både eiere så vel som veterinærer. Mitt mål er at folk skal bli i stand til å få en forståelse for arten, dens helsemessige, sosiale og atferdsessige behov, og dermed heve kaninens status og velferd. Sammen med en rekke engasjerte lesere  og andre dyktige kaninfolk er vi godt på vei. Jeg får stadig tilbakemeldinger om  forbedringer, selv om de fleste dessverre lider under dårlige forhold. Jeg håper alle mine lesere av boka, og forumet kanin.org er med på å påvirke og spre informasjon og gode holdnigner videre. Jeg er veldig glad for å ha hatt en såpass nær kontakt med dere. Det gjør meg i stand til å utvikle den neste boka enda bedre, få historier å hekte all informasjon på og se hvor viktig arbeidet faktisk er.

Les innledningen til Den store kaninboka og se hvordan det hele begynte for min del. Jeg har hele tiden vært opptatt av en helhetlig forståelse av kaninene og har følgelig fokusert både på helse, medisin men kanskje aller mest på de sosiale og atferdsmessige aspektene. Med kunnskap om hva som hever kaninens velferd og hvordan man best kan tilrettelegge for dette, har jeg gitt atferdsmessige råd og fått hjelpe til med å løse en rekke problematiske forhold i kaninhjem over hele landet.

Jeg kommer ut med en bok i England til neste år. Rabbit behaviour, husbandry and welfare heter den, og vil ta for seg alt Den store kaninboka tar for seg, men da  på et langt mer grundig nivå, da dette er et akademisk forlag. Jeg ser frem til å spre kunnskapen enda mer! Jeg har også fått anledning til å bidra i en ny medisinsk og kirurgisk bok om kaniner i England, noe du kan lese mer om her

Et bur med fem kaniner ble etterlatt i et borettslag

Vi redder mange kaniner i Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus. I dette innlegget vil du møte noen av dem. Jeg er overbevist om at kunnskapsheving er med på å øke bevisstheten hos folk , gjøre dem i stand til å ta bedre vare på dyrene sine og følgelig få et bedre forhold til dem og en større glede over eget dyrehold. Du dumper ikke en god venn!

Det er så mange kaniner å hjelpe. Bli aktiv i din lokale Dyrebeskyttelse, si i fra til naboen som har en kanin sittene alene i et lite bur, les deg opp på kunnskap om hvordan du skal gi din egen kanin selskap av en annen, engasjer deg! Det nytter.

Fiona ble funnet gående ute med åpenbare tegn på dårlig hold.

Stein og broren Sture ble også forlatt og funnet ute.

Sture har en ekstremt krevende pels. Han var i dårlig forfatning da han ble funnet og hadde mange smertefulle klumper med pels helt inntil huden. Han må barberes 4-5 ganger i året.

Selma ble funnet i dette buret ved en søppelcontainer, kastet sammen med annen “søppel”


Frodo ble funnet i et bur med larver i en park, mens Frida gikk ute på en togstasjon i lengre tid.

Finbeck og Fia hadde gått ute en sommer og høst og var slitne og forkomne da de endelig ble reddet. Som dere ser hadde Finbeck urinskolding, en ganske utbredt skade hos kaniner som går ute og ikke får ha tilgang til tørre og lune omgivelser. Les mer om dette i boka.

Fia var sliten og hvilte i mange dager

Trixie hadde også pådratt seg urinskolding etter å ha gått ute.

Jeg får stadige tilbakemeldinger om at kunnskapen når frem og at det påvirker folk til å hjelpe andre kaniner. Disse to kaninene ble reddet som følge av at en leser av boka ville overta kaniner som trengte et nytt hjem fremfor å kjøpe.

Les hennes historie om de to kaninene som endelig fikk det godt.

Min egen lille Melis ble funnet i en rundkjøring i Oslo


Read Full Post »

Åpning av nytt kaninhus

 

I dag var det den offisielle åpningen av det nye kaninhuset som har blitt bygget av frivillige i Dyrebeskyttelsen Oslo og Akershus i en av de frivilliges hager. Jeg vil vise fra innflyttingen i dag, mens jeg senere vil lage et utfyllende innlegg om selve prosjektet Kaninhus, vise arbeidet  som er gjort og gi tips om hva man må tenke på i byggeprosessen. 

 

I selve arbeidsinnlegget vil jeg også forklare hvordan og hvorfor man bør sikre løpegårdene best mulig.

 

Martin var første kanin inn i båsen M gjengen skal bo i. Alle båsene har hems, dokasser og direkte utgang til egen luftegård.

 

Mikke, Martin og Max

Martin er førstekanin ut i hagen

På hemsen er det utsikt til løpegården. Se Martin tester ut hagen for første gang.

Liten kanin har stor løpeplass

Inn igjen

Mini tester ut “trappa” til hemsen

Wall E og Eva er også fornøyde med den nye båsen sin.

Charlotte og Hugo i sin nye bås.

 

Alt i kaninhuset er planlagt etter mange års erfaring og irritasjon med hva som ikke fungerer så bra. Her er alt sånn som det bør være. Oppbevaring til høy, skap til pellets, medisin, radio, tilstrekkelig med kontakter, trygg ovn som ikke er utsatt for støv og andre praktiske løsninger.

En kurv til gnageleker 

Hjørnebeskyttere på noen trelister.

Få omfattende og grundig kunnskap om kaniner ved å lese Den store kaninboka.  Få i tillegg praktiske tips om hvordan de best kan sikre din kanins velferd og gjøre bomiljøet best mulig.  


 

 

Les mer om Den store kaninboka og bestill den for en rimelig pris hos Bokkilden

Read Full Post »

Older Posts »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 108 other followers