Det er heldigvis mange kaniner som får løpe ute og nyte sommeren. Det er imidlertid viktig å være oppmerksom på at inngjerdinger må være fullstendig kaninsikre for at man trygt kan etterlate kaninene der uten tilsyn. En fullstendig sikker løpegård betyr at den er sikret mot at rovfugl og rovdyr kan ta seg inn fra luften eller hoppe over gjerdet, og at rovdyr ikke kan grave seg inn eller bite seg gjennom netting. I tillegg betyr det at man sørger for at kaninen ikke graver seg ut, gnager seg ut eller går gjennom små ruter i gjerdet.
Det er dessverre noen kaniner som kommer seg ut eller forsvinner, og jeg vil i dette innlegget gi noen tips til å sikre løpestedene, men først fortelle hva man bør gjøre om kaninen blir borte.
Hva gjør man når en kanin har forsvunnet?
Kaniner går aldri langt. Om de ikke er tatt av et rovdyr er de altså trolig i nærheten. Sett eventuelt andre kaniner på sikre områder og la inngjerdingen stå åpen, slik at kaninen som er på rømmen har mulighet til å gå tilbake av seg selv. Som oftest vil de søke tilbake til trygghet og kjente steder. Sett ut mat og drikke.
Let under trapper, under busker og alle tenkelige områder en kanin kan gjemme seg. Heng opp lapper i nærheten. Ikke gi opp, og husk at kaninene aldri går langt av fri vilje. De kan ha blitt skremt vekk av hund eller katt, og om den ikke er i hagen eller nærmeste område er det derfor viktig å prate med naboene.
Hva gjør man om man finner kaninen uten at man får tak i den? Et godt tips er da å hekte sammen en rekke med kompostgjerder og omringe kaninen. Da kan man plukke den opp uten at det er fare for at den stikker av igjen og blir ytterligere skremt.
Disse bildene tok jeg på hytta, da mine kaniner var ute i en løpegård av kompostgjerder. Det er veldig praktisk og enkelt å sette opp, men det må understrekes at det ikke er egnet til å oppbevare kaniner der uten tilsyn. Når jeg har kaninene ute her på hytta er det altså alltid en eller annen person som er ute sammen med dem. Les mer om kompostgjerder og hvordan vi setter opp en gård i dette innlegget
Små kaniner eller unger kan komme seg gjennom rutene på kompostgjerder. For å forbindre dette kan man sette opp en finmasket netting nederst, som vist her på bildet. Tilda på bildet her kommer seg ikke gjennom rutene uansett, men løpegården brukes av flere kaniner på tur og har derfor denne sikringen.
Foto: Katarina Vallbo, Sverige
Her ser dere et eksempel på en permanent og sikker gård. Kaninene har tilgang til et stort hus i tillegg, men også denne fine løpegården. Som vist på bildet nedenfor kan de naturligvis grave, så det gjelder å følge med. Man kan sikre ved å grave netting vertikalt ned i bakken der gjerdene står. Man kan også legge netting eller større steinheller ved gjerdene, om man da ikke legger netting under hele gården. Da bør man grave ned nettingen, så kaninene kan gå på normal bunn.
Husk også at hønsenetting ikke er sikkert. Kaniner kan gnage seg ut og rovdyr kan bite seg inn. Revenetting er sikkert.
Man kan også legge kompostgjerder på bakken ved veggene eller i utsatte hjørner.
Det er mange som bruker hundegårder med dukkehus til kaningårder, som vist på bildet med det røde dukkehuset. Man kan også bygge fine gårder selv, som vist på bildet under.
Foto: Nanna Gjerding
Det er et arrangement på facebookgruppa for Den store kaninboka, hvor man kan se flere gode forslag på løpegårder og hus. bli med og vis dine egne forslag også. Les også om nødvendig sikringstiltak i kapittelet om utekaniner i Den store kaninboka. Jeg skriver også enda mer om dette i min kommende Rabbit Behaviour, Health,Husbandry and Welfare, en bok som kommer ut i England til høsten/vinteren.
Foto: Katarina Vallbo
Read Full Post »