Feeds:
Posts
Comments

Archive for July, 2014

IMG_1544

Hva skal kaninen spise?

De fleste sykdommer og lidelser kaniner pådrar seg er forårsaket av et feilaktig kosthold og dårlige boforhold. Det er derfor viktig å sette seg inn hva kaninen tåler og har behov for. Kaniner har en fordøyelse som er utviklet for å nyttiggjøre seg næringsfattig og fiberrik plantekost. Hele fysikken er tilpasset et gressbasert kosthold, og din kanin er følgelig også avhengig av en diett hvor høy og gress er hovedbestanddelen. Som forfatter av Den store kaninboka og Rabbit Behaviour, Health and Care vil jeg i dette innlegget også informere om en et godt og sunt kaninkosthold.     444collage

Høy

Høy er hovedmaten til kaniner. 85-90 % av kostholdet skal bestå av høy og gress. Dette er hovedmaten og tilsvarer normalt sett kaninens egen kroppsstørrelse. Om kaninen ikke spiser tilstrekkelig høy vil dette på sikt føre til alvorlige og smertefulle tannproblemer, da det kun er gjennom å tygge høy kaninens alltid voksende tenner slipes ned. Les er om tenner, tyggebevegelser og behandling i innlegget Tenner, tannsjekk og behandling   1234122collage

Pellets

Som et supplement bør man gi en mager og fiberrik pellets for å dekke kaninens mineral- og vitaminbehov. Veiledende mengde er 20-25 gram pr kg kroppsvekt, noe som normalt sett utgjør et par spiseskjeer daglig. For å vite at du velger en god pellets kan du vurdere ingredienser og næringsinnholdet i maten. Pelletsen må i hovedsak være gressbasert og ha følgende verdier: Fiber: minst 22% ( jo høyere jo bedre) Protein:12-14 % Fett 1-4 % Kalsium 0.6-1% Eksempler på gode merker er Oxbow, Supreme Science Selctive, Burgess Excel og Beaphar Nature (jeg understreker at jeg mener Beaphar Nature og ikke noen av de andre typene de selger)

Les og lær om fordøyelse i Den store kaninboka

dscn1660

Grønt

I tillegg til høy og pellets bør kaninen få en daglig porsjon med grønn bladsalat. Grønnsaker med mye sukker og stivelse bør begrenses, og man bør derfor også være forsiktig med gulrot. De fleste gir dette i god tro, men det er nok mest på grunn av tegneserier hvor kaninene alltid spiser mengder. På grunn av en hurtig fordøyelse er det imidlertid ikke i stand til å bryte ned stivelse og sukker, og gulrøtter bør derfor kun gis i små mengder, et par cm av og til. Mye sukkerholdig mat, frukt og grønt inkludert, kan føre til alvorige fordøyelsesproblemer. NB: Kaniner tåler ikke hurtige endringer i kostholdet, så all mat må introduseres forsiktig over tid. Dette gjelder også gress.

Kaniner skal ikke spise

Kaniner skal aldri ha gnagerblandinger eller mix med frø, korn, nøtter, mais etc. Kaniner er ikke gnagere og tåler heller ikke alt fettet, sukkeret og stivelsen som er i tilsvarende fòrblandinger. Nylige studier viser også at blandingene ikke bare fører til alvorlig overvekt og fordøyelseslidelser, men også alvorlige tannproblemer. Les mer om studiet og hvorfor gnagerblandinger er NEi-mat i innlegget som forklarer hvordan et Vitenskapelig studie viser at gnagerblanding er skadelig.   Kaniner er laktoseintolerante og skal ikke spise noe som inneholder meieriprodukter, som youghurtdrops. Kaniner skal heller aldri spise brød, potet, linser, bønner, kjeks, kaker, korn og frø.   Giftig: Løk, rabarbra, stilk og blader på tomat, kjerner og steiner i frukt, avokado og sjokolade.   aaaaaaa

Les også mer om kaniner i dette innlegget som er en Generell kaninguide og i Den store kaninboka på norsk og Den store kaninbog på dansk.

  10388105_10152415514920339_8569237569665938510_n 10295787_10152415513755339_584969379712431003_n     Skjermbilde 2013-05-12 kl. 22.20.40

Read Full Post »

IMG_1430

 

Det er viktig å beskytte kaninene mot ekstreme temperaturer, både mot hete på sommeren og kulde på vinteren. Vi har ikke ville kaniner i Norge, men der det finnes ville kaniner lever de i underjordiske tunneller, hvor de ikke utsettes for veldige temperaturendringer. På sommeren holder det seg relativt kjølig i hulene, mens det om vinteren holdes tilstrekkelig varmt og lunt. På denne måten er kaninen tilpasningsdyktig til årstidene.

Problemet kommer imidlertid når vi tar kaninen ut av deres naturlige element og oppbevarer dem i bur. Buret er over bakkeplan og gjør at kaninen utsettes for all slags vær og temperatur, noe de i naturen ville ha søkt tilflukt for. Det er derfor vårt ansvar å sørge for at kaninene har det best mulig. I Norge er det for eksempel problemer knyttet til det å ha kaniner ute hele året på grunn av harde og iskalde vintre, mens det på sommeren også kan være hetebølger med påfølgende utfordringer. Jeg vil i dette innlegget ta for meg sommervarmen og gi noen tips om hva man kan gjøre for å passe på kaninene. Les mer utfyllende om kaniner i Den store kaninboka eller Den store kaninbog (dansk)

 

bookfront-1

 

Kaniner har ikke svettekjertler i huden, annet enn noen få på leppene, og kan følgelig ikke svette. De kan heller ikke pese som en hund, siden de puster gjennom nesen. Kaniner er derfor svært utsatte for heteslag ved høye temperaturer og i direkte sollys. Man må derfor alltid sørge for at kaninene har tilgang til skygge og svale områder. Arten tolerer ikke svært høye temperaturer og skal aldri være innestengt i bur som er utsatt for direkte sollys. Det er svært viktig at de alltid har muligheten til å komme seg unna til kjøligere områder.

 

Charlotte og Stein har et åpent bur som base i en større luftegård. Å ha kaninhus som er hevet over bakken gir fin skygge og populære tilholdssted.

DSC_0015_edited-1

 

I land hvor temperaturene ofte blir svært høye bør kaninene flytte inn i sommerhalvåret ettersom det gjerne er ventilering  og kjøligere innendørs. Dette kan også gjelde våre nordiske kaniner når vi har hetebølger, som i skrivende stund. Mine kaniner foretrekker å ligge innendørs, da det er både luftigere og kjøligere enn ute på verandaen. Er det svært varmt inne kan man vurdere blendingsgardiner i vinduer med direkte sollys, ha dørerene inne i boligen åpne og lufte mer enn normalt, og  ha en vifte i rom med svært stille og varm luft. Kaniner tåler ikke mye trekk, men det er bedre med litt gjennomlufting og fart på lufta enn heteslag.

Kaniner med lang og tykk pels bør også friseres noe. Tenk på hvor godt det er å klippe seg kortere på håret og ta av en genser på sommeren. Det gjelder også for din kanin.

 

Pika koser seg inne i Canada og har funnet frem til ventilasjonsluka som avgir frisk og kjølig luft.

Skjermbilde 2014-07-10 kl. 14.32.00

 

Fryseelementer eller flasker med vann kan oppbevares i fryseren og legges ut til kaniner på hete dager. Pakk de frosne elementene eller vannflaskene inn i håndklær, og legg dem inntil en varm kanin. Husk at drikkevannet også fort blir varmt og må skiftes oftere enn normalt. Vær også oppmerksom på at kaniner kan drikke mer i varmen.

Berta og Mikhail Gorbatjov koser seg på en boks fylt med frosne fryseelementer i basen sin.

10482584_10152136913052703_8086055443160226215_n

Foto: Trine Lund Christiansen, DK

Heteslag

Symptomer på heteslag kan være hurtig åndedrett eller at kaninen gisper etter pusten, anoreksi, blålige eller gråe lepper, og en generelt utmattet og varm kanin. Om man mistenker at kaninen er rammet av heteslag, må man pakke kaninen inn i et håndkle som er fuktet med kaldt vann. Håndkleet skal ikke være så vått at det drypper, men kun være fuktig og kjølig. Legg eventuelt også håndkleer i fryseren. Man skal aldri dynke en varm kanin i vann, da det kan fremprovosere et sjokk. Ørene er også kaninens termostat og skal heller ikke kjøles ned da det kan forstyrre hele kaninens varmeregulering.

Avføring og ren rumpe

I varme perioder må man undersøke kaninens bakpart daglig, dette for å forhindre utviklingen av mulig fluelarveangrep. Tilløp til fuktig avføring må fjernes med det samme og man må ved  et godt høybasert kosthold, sørge for at kaninen alltid har en sunn og normal avføring.  Lortekulene skal alltid være tørre og fine, og blindtarmslorten skal spises direkte fra anus og ikke ligge synlig tilbake. Man må også være påpasselig med at kaninen ikke bor på fuktig og skittent underlag. Skift i dokassen daglig, og sørg for å opprettholde et rent og tørt miljø

Les mer om fluelarveangrep og hva kaninen skal spise her. Dårlig avføring er som regel forårsaket av et feilaktig kosthold. Les også min generelle Kaninguide

Møt meg og andre kaninentusiaster på

 

1234122collage

 

 

 

 

 

10527467_10154284432290004_1015714969382574016_n

 

 

 

 

 

 

Read Full Post »

10431472_716436638423320_1805655758242743437_n

 

Dyrebeskyttelsen får stadige henvendelser om kaniner som er funnet på boligfelt og rasteplasser, i rundkjøringer og parkeringshus, i gjenklistrede pappesker eller rett og slett i søpla. Kaniner hører ikke hjemme verken på bensinstasjoner eller i norsk fauna, så uten hjelp vil disse kaninene ikke klare seg. Mange klarer seg heller ikke, som denne lille familien som ble funnet utenfor Statoil Åsedalen i Sandnes i går. Ungene ble funnet rett på bakken og var naturligvis svært kalde. De tre ungene døde til tross for god innsats fra de ansatte på stasjonen og fosterhjemmet som hentet dem.

Norsk lov pålegger alle å gi sine tamdyr forsvarlig stell og pleie. Det er forbudt å dumpe kaniner og andre domestiserte dyr, uavhengig om dette gjøres på rasteplasser, i skogen eller på togstasjonen.

Som forfatter av Den store kaninboka har jeg et godt og landsdekkende kaninmiljø på    Jeg mottar stadig vekk meldinger om kaniner som blir funnet forlatt og forkastet over hele landet, og til tross for årlige mediaoppslag om problematikken ser det dessverre ut til at ansvarsfraskrivelsen øker og kjærligheten til egne dyr blir mindre og mindre år for år. Spesielt rundt ferietider har Dyrebeskyttelsen og andre hjelpeorganisasjoner sprengt kapasitet.

Jeg har også mange dansker med på gruppa til boka, og får meldinger om at Danmark har det samme problemet. Dyreværnet og internater har ikke kapasitet til å ta inn flere dyr, og det oppfordres derfor å melde seg som pleiefamilie, slik at flere dyr kan få hjelp.

 

logo_footer

Og til dere som dumper dyr: Det er ikke nødvendigvis noen som kan rydde opp etter dere. Vær voksen og ta ansvar for dyr du har tatt til deg. 

Se min guide for pass av kanin i ferien

Har du kanin og vil ha god kunnskap om hvordan du gir dem tilfredsstillende og fine liv? Ta en kikk på denne guiden jeg har laget, samt les

Den store kaninboka  på norsk eller Den store kanibog på dansk. Se også min kommende  Rabbit Behaviour, Health and Care (høsten 2014)

 

 

´´´´8+collage

Her er nok en frøken som ble funnet  i  Oslo i går.

10514528_10152104445207282_6001508986498011610_n

 

 

 

 

 

 

Read Full Post »

´´´´8+collage

Det er dessverre vanskelig å stenge resten av verden ute. Sykdommer vi hittil har vært forskånet fra kan plutselig påvises i Norge, med påfølgende behov for informasjon om smittevern og forebygging av utbrudd. Jeg vil i innlegget fortelle om den skumle virussykdommen RVHD ( også kalt VHD)

Hva er RVHD?

Viral heamorrhagic Disease, også kjent som Rabbit Calcivirus eller Rabbit (Viral) Haemorrhagic Disease, er en raskt innsettende og oftest dødelig sykdom hos kanin. Inkubasjonstiden er kort, 24-72 timer, døden inntreffer raskt og ofte har ikke kaninen vist noen tegn på sykdom før den ligger død. Kroppen kan være fri for ytre tegn, selv om det ofte renner blod fra nese, munn, anus og kjønnsorganer. Ved post mortem ser man nesten alltid betydelige indre blødninger, og da i hovedsak fra leveren. I land hvor viruset er vanlig og sørger for periodiske utbrudd, som UK,  bør alle kaniner vaksineres årlig.

RVHD1 og RVHD

En ny stamme av RVHD har blitt oppdaget på det Europeiske kontinentet den siste tiden. Det nye viruset kalles RVHD 2 ( Rabbit Viral Haemorrhagic Disease 2).  Man har i flere år vaksinert kaniner mot VHD i land hvor sykdommen har hatt utbrudd, men det har altså ikke vært nødvendig eller lovlig i Norge. Det er usikkert hvor effektiv den nåværende vaksinen er mot den nye virusvarianten, selv om den ser ut til å gi noe beskyttelse og derfor anbefales. Det jobbes kontinuerlig for å utvikle en ny vaksine mot den nye virusvarianten, som i løpet av de siste seks månedene også har blitt påvist i enkelttilfeller i England.

Unknown

Foto: Anna Meredith, UK

Hvordan smitter RVHD?

Sykdommen smitter via insektsbitt, direkte kontakt med smittekilde, avføring eller ved at virus har blitt overført på klær, objekter, mat eller infisert tøy. Vi har heldigvis ikke villkaniner i Norge, men i land med villkaniner skal man i infiserte områder  ikke plukke inn gress eller gå inn til kaniner med sko eller tøy man har brukt utendørs.

Smittevern er svært avgjørende. Husk at du også kan føre med deg smitte om du har vært i kontakt med andre kaniner med smitten. Samlinger hvor flere kaniner er i nærheten av hverandre bør unngås ved utbrudd, som utstilling, hoppekonkurranser etc. Her kommer gjerne kaniner fra ulike deler av landet, og er svært uheldig med tanke på smittevern.

I England er det en stor bestand av villkaniner som er med på å spre smitten betraktelig, og det er flere rapporter om massedød ved utbrudd, da hos ulike oppdrett, utstillinger, hjelpesentere eller andre steder med mange kaniner. Årlig vaksine er anbefalt i UK.

Tidligere tilfeller av smitte i Norge

Sommeren 2014 ble flere kaniner på en gård rammet av RVHD2 i Lom i Norge. Jeg ble kontaktet av en fortvilt eier, som opplevde at mange av kaninene døde en etter en, alle med symtom på RVHD. RVHD2 ble påvist, og de gjenlevende kaninene ble avlivet og området desinfisert. Det viste seg tilstrekkelig for å unngå smittespredning i fjor, og Mattilsynet vil kun innføre vaksine om et eventuelt utbrudd skulle komme ut av kontroll.

Det skal sies at sykdommen i mange land er underrapportert, da de færreste nok gir beskjed til veterinær eller Mattilsynet ved plutselige dødsfall. RVHD kan derfor ha forårsaket tidlige dødsfall i landet uten at vi vet om det. Jeg håper imidlertid at alle som opplever lignende kontakter sin veterinær og melder fra. Det er svært viktig for å redusere eventuelle utbrudd.

Som forfatter av Den store kaninboka (2010) og Rabbit Behaviour, Healht and Care (2015) , samt leder av Norges Kaninforening, har jeg vært svært opptatt av denne sykdommen og vært bekymret for når vi vil få utbrudd i landet.

Hvordan kom smitten til Norge i 2014?

Det er ingen som vet hvordan viruset kom til  Norge. Viruset kan ha kommet via folk som reiser, mat eller andre varer som importeres, via insektsbitt osv. Familien som ble rammet i Lom hadde  verken vært på reise eller vært i kontakt med andre kaniner.

Det anbefales også å unngå import av kaninkjøtt, angoraull og kaninpels fra land med utbrudd.

Kan mennesker og andre kjæledyr smites?

Nei. Det er kun kaniner som får sykdommen. Mennesker og hunder kan bære viruset med seg på sko, klær hender,  labber etc, men de vil ikke få VHD.

Hvordan kan jeg unngå at mine kaniner blir smittet ved et utbrudd i nærheten?

Tenk forebygging!

Vaksine

I land med påvist RVHD anbefales det å vaksinere alle kaniner. Vi har ennå ikke vaksinen for RVHD 1 tilgjengelig i Norge, men den vil nok bli innført så raskt det eventuelt skulle bli nødvendig. Det er ikke utviklet en vaksine for RVHD 2, men det jobbes med dette i flere land.  Vaksinen for RVHD 1 sies uansett å gi en viss motstandsdyktighet og anbefales.

Smittevern

Smittevern er svært avgjørende. Husk at du også kan føre med deg smitte om du har vært i kontakt med andre kaniner med smitten.

Vask hender og skift klær og sko mellom stell av ulike kaniner.

Ha svært god hygiene der kaniner bor. Særlig der kaniner er oppstallet i bur er det viktig at hygienen er svært god. Skift ofte på dokasser.

Ikke bruk andre kaniners børster, seler etc

rhd1

Kan man behandle kaniner som er smittet?

Uvaksinerte dyr som får smitten vil dessverre som oftest dø. Sykdommen utvikles såpass raskt og gir ofte ingen symptom før kaninen blir funnet død. Om de viser tegn kan det være at de får problemer med å puste, blødninger fra endetarm og nese, og opptil 90 % vil  dø innen 48 timer. Enkelte kaniner vil overleve, men vil allikevel være smittefarlige i opptil 42 dager.  Kaniner som er yngre enn 10-12 uker ser ikke ut til å bli smittet. Ingen vet hvorfor, men de ser altså ut til å klare seg.

Hva gjør jeg om min kanin dør av RVHD?

Tenk først og fremst smittevern!

Ikke oppsøk andre som også har kaniner. Ikke få besøk av andre som har kaniner.

Om din kanin dør hjemme bør den begraves så langt ned at den ikke graves opp av ville dyr.

Om kaninen dør hos en veterinær tar klinikken hånd om dette.

Ta uansett kontakt med Veterinær slik at kaninen kan undersøkes og dødsfallet rapporteres.

Historien om RVHD

RVHD dukket opp i Kina i 1984 og tok livet av millioner av domestiserte kaniner. I1995 dukket viruset opp I Australia, etter å ha vært begrenset til en liten øy utenfor kysten. Det er noe uklart om viruset spredde seg naturlig I landet eller om infeksjonen ble spredd i et forsøk på å kontrollere og bekjempe de ville kaninene på kontinentet.

Viruset er svært motstandsdyktig og har spredd seg over hele verden. RHVD ble påvist i Europa og Amerika i de påfølgende år, og kom til England i 1992. Det er periodiske utbrudd i store deler av verden.

Les mer om kaniner, helse og pleie i Den store kaninboka eller Den store kaninbog på dansk

Møt meg også på

bookfront-1

mm

Read Full Post »

Kastrering av kanin

even-kastrering-0022

Even 11,5 uker, snart kastrat

Det er mange som har spørsmål om kastrering av kanin. Folk lurer bl.a på hvorfor man bør kastrere, når det er riktig tidspunkt å kastrere og hva slags medisin man bør få med seg hjem etter inngrepet. Jeg vil i dette innlegget forsøke å svare på de mest stilte spørsmålene og henviser naturligvis  til Den store kaninboka for videre informasjon. I innlegget går jeg gjennom og viser bilder av kastrering av både hann og hunn.

Det er Tonje Haug som jobber på Ryen Dyreklinikk som utfører kastreringene i innlegget. Et godt eksempel til etterfølgelse.

Hva er kastrering?

Når man fjerner forplatningsorganene kalles det kastrering. Bregepet gjelder begge kjønn. Hos hunnkaniner går man kirurgisk inn i buken på dyret og fjerner livmor og eggstokker, mens man hos hannene fjerner testiklene. Gutta slipper altså lettere unna enn jentene, selv om det med riktig pleie og stell går bra med både hunn og hann.

Det er enkelte som kaller inngrepet på hunnkaniner for sterilisering. Det er en begrepsforvirring, da sterilisering av hunner innebærer å kutte eggledere og på den måten gjøre individet ufruktbart. Man fjerner ved steriilsering altså verken eggstokker eller livmor og påvirker heller ikke hormonene.  Sterilisering av kaniner forekommer ikke, så hva man kaller det har strengt tatt ingen betydning.

Hvorfor bør kaniner kastreres?

-Kastrering forhindrer drektighet

Jeg fraråder prinsippielt å få kull på egne kaniner, da det allerede er et stort overskudd av arten, noe som betyr en rekke kaniner som har behov for nye og gode hjem. Å kastrere kaninene og la dem bo sammen i et harmonisk par eller en vellykket gruppering er det beste. Siden det uansett vil fødes kaniner her og der, enten tilsiktet eller som følge av uhell, har jeg også en post med god kunnskap om hva man skal gjøre når man får kaninunger.

-Kastrering forebygger utvikling av kreft i forplantningsorganene

Ukastrerte hunner har en spesielt høy risiko for å utvikle livmorkreft og andre sykdommer i forplantningsorganene. Oppmot 80% av ukastrerte kaniner vil i løpet av livet utvikle f.eks livmorkreft. Kastrering kan kalles et forebyggende tiltak, da det eliminerer risikoen for disse alvorlige sykdommene. I tillegg vil man ofte kunne seg påbegynnende svulster eller forstadiet til kreft når man åpner kaninen for kastrering. Da vil man kunne fjerne dette og følgelig redde kaninen.

Som et av mange eksempel kan jeg fortelle at min egen Melis hadde ganske langtkommende livmorkreft da hun ble funnet i en rundkjøring for 5 år siden. Det fant vi da hun ble åpnet for kastrering. Kreften ble fjernet og Melis ble hos oss. Her er hun fremdeles. Hun er også coverkanin på min kommende engelske kaninbok ( se nedenfor)

-Kastrering fjerner hormonelt betinget atferd og er en forutsetning for at kaniner skal bo sammen

Kaniner er svært sosiale og har det best med andre kaniner. Man må åpenbart forhindre gjentagende drektighet, mens det er også er viktig å kastrere begge kjønn på grunn av en hormonelt betinget styrt atferd som kan føre til krangling, slossing, uro og skader hos våre domestiserte kaniner. Les mer om sosiale kaniner og hvordan man skal få til et best mulig samliv i dette innlegget.

-Kastrering vil gjøre kaninen lettere å dotrene

Som en bonus vil din kanin bli mer renslig og følgelig lettere å dotrene, dette som følge av at behovet for å markere seg reduserers.

1465408_10152001903955339_1860020500_n

Når bør jeg kastrere kaninen min?

Gutter kan kastreres når testiklene har falt ned. Det skjer når de er 10-12 uker. Det er mest vanlig å kastrere guttene fra uke  12.

Jentene kan fint kastreres fra de er 4 mnd. De fleste veterinærer i Norge og Danmark foretrekker imidlertid å vente til de er minst 5-6 måneder, så hør med din veterinær om når hun/han ønsker å utføre inngrepet.

Har man en gutt og jente som vokser opp sammen kan man fint kastrere gutten når han er 12 uker, og deretter ta jenta når hun gammel nok.

Det er ingen øvre grense for når man kan kastrere kaniner. Er hunnen over 4 år anbefales imidlertid en røntgenundersøkelse før inngrepet. Dette for å gi en pekepinn på om en eventuell livmorkreft har rukket å spre seg til lunger og lever. I tilfeller hvor kreften har spredd seg har ikke kaninen lenge igjen, dessverre.

even-kastrering-011

Even barberes og gjøres klar

Hvilken klinikk skal jeg velge?

Det er mange som lurer på hvilken klinikk de skal velge. Jeg forstår at det i mange tilfeller kan være vanskelig, da ikke alle klinikker innehar like god kaninkompetanse og erfaring med arten. Det er viktig å ikke seg seg blind på pris når man skal velge en veterinær til sin kanin, men heller se etter de som faktisk kan behandle kaniner. Hva slags informasjon får du om inngrepet? Bruker de moderne og skånsom anestesi? Gir de premedikasjon? Får du med deg smertelindring hjem? Lar de kaninen våkne opp på et rolig og varmt sted? Sørger de for overvåking og oksygentilførsel ved behov?  Det er viktig å huske på at kompetanse koster, og det må vi som ansvarlige kanineiere betale for, ellers vil ingen klinikker invistere i videreutdanning og moderne utstyr.

Hør gjerne på om noen i ditt område kan anbefale en klinikk til din kanin.

even-kastrering-013

Even får narkose. Her brukes gassanestesi. Han har på forhånd fått premedikasjon.

På klinikken

Det er viktig at kaninen får mest mulig trygghet og ro før narkosen gis. Den bør oppstalles på et rolig sted og ikke på et venteværelse med hunder og folk som kommer til og fra. Kaninen er et byttedyr og vil være unødvendig redd om det er rovdyr i rommet, noe som vil medføre høyt adrenalinnivå, som igjen vil kunne motvirke senere beroligende midler.

Husk også at kaniner ikke skal faste før inngrep. Ha alltid høy tilgjengelig i transportburet eller der kaninen oppbevares før inngrepet.

Premedikasjon

Det er svært viktig at kaniner får premedikasjon før selve narkosen. Premedikasjon skal inneholde både beroligende, smertelinding og sedasjon og gis i forkant av selve narkosen. Den synergiske effekten som oppstår, gjør at man ofte kan gi mindre anestesimiddel om man i forkant har gitt god premedikasjon. Dette kan forklares ved at man unngår utskillelse av adrenalin og stresshormon man vanligvis vil finne hos en stresset kanin. Høyt nivå av stresshormoner i blodet vil kunne motarbeide anestesimiddelet og gjøre narkosen mer uforutsigbar, og man kan følgelig se en manglende innsovning. Premedikasjon ser altså ut til å sikre at anestesimiddelet får virke optimalt. I tillegg vil premedikasjon, om den inneholder smertelindring, føre til en bedre rekonvalesens av kaninen når den våkner.

Kaniner trenger smertelindring før operasjonen utføres. De smertelindrende medisinene vil da allerede være virksomme når kaninen våkner og smertene setter inn. Kaniner en sensitive for smerte, og opplevd ubehag vil føre til dårligere rekonvalesens. En kanin med postoperative smerter vil bruke unødvendig lang tid på å komme seg til hektene, og smerte vi i seg selv kunne føre til fordøyelsesplager med påfølgende alvorlige komplikasjoner.

even-kastrering-019

Even sover og overvåkes hele tiden av en dyrepleier

even-kastrering-023

Even får lokalbedøvelse

Narkose

Man kan gi narkose ved å bruke gass- eller injeksjonsanestesi. Ved bruk av gass har man  muligheten til å justere eller reversere mengden gass med øyeblikkelig virkning, og ved bruk av injeksjonsanestsi er det viktig at også denne er reversibel. Man skal kunne reversere effekten av narkosen, og tidligere bruk av irreversible medikamenter må vike til fordel for justerbar injeksjonsanestesi. Les mer om narkose i Den store kaninboka.

Kaniner under narkose er utsatt for hypotermi, altså nedkjøling. Varme i rommet, et teppe over kaninen eller varmeelementer under og etter inngrepet kan derfor være avgjørende for kaninens rekonvalesens. Sørg alltid for at kaninen ikke blir liggende kjølig når du får den tilbake etter inngrep.

even-kastrering-0331

Testiklene fjernes. Alt er sterilt og pent.

even-kastrering-0421

Gassmasken fjernes og Even får litt oksygen

even-kastrering-046

Even overvåkes og holdes varm når han våkner etter narkosen.

Oppvåkning og tilførsel av Critical Care

Kaninen bør være på klinikken til de er helt våkne etter narkosen. Om den trenger ytterligere medisinsk oppfølging eller av andre årsaker må bli lenger på klinikken, må utdannet personell overvåke dyret. Det beste er om kaninen er sterk og våken nok til at du kan sørge for tilstrekkelig pleie slik at den kan bli med hjem til trygge og vante omgivelser.

Man må passe godt på en kanin som har vært gjennom anestesi. Varme og væske er kritiske faktorer, og du må også passe på at fordøyelsen holdes i gang. Om kaninen ikke spiser selv , er det viktig å tilføre næring. Critical Care er et produkt alle kanineiere og klinikker som behandler arten bør ha, og særlig etter alle former for inngrep. Det rådes å gi kaninen tilførsel av Critical Care med det samme den er våken og kan svelge unna, da dette vil opprettholde mobiliteten i fordøyelsessystemet, og kaninen vil unngå farlig dehydrering og tom mage. Når man kommer hjem bør man fortsette å gi Critical Care så lenge kaninen ikke spiser selv. Når den er i såpass god form at den orker å ta til seg næring av egen maskin er dette ikke nødvendig. Les mer om Critical Care og hvordan og når man gir dette i innlegget Hjelp, kaninen min spiser ikke.

Even smaker på litt pellets i transportburet. Harald og Melis var med.

Hva bør jeg få med hjem fra klinikken?

Normalt sett har veterinæren satt en injeksjon med smertelindring som varer i 24 timer. Du bør imidlertid få med smertelindring for tre dager. Det vanlige er da å gi Metacam eller andre NSAIDs medikamenter (Non-steroidal anti-inflammatory drugs) Eksempler på smertelindring man kan få med er f.eks Metacam (mest brukt) Meloxicam eller Carprofen. Noen gir ved en feiltagelse kattedoser med Metacam, noe som er svært beklagelig, da kaniner trenger større dosering enn pus.

Jeg vil også understreke at antibiotika ikke bør gis rutinemessige etter slike inngrep. Når man som veterinær sørger for å ha et rent og sterilt inngrep er det liten infeksjonsfare, og det er uansett ikke god praksis å gi antibiotika for “sikkerhets skyld”. Man skal være ytterst varsom med antibiotikabruk grunnet faren for resistente bakterier. Utvikling og spredning av antibiotikaresistens er en alvorlig trussel mot all behandling av infeksjonssykdommer. Får du foreskrevet antibiotika av din veterinær bør du forhøre deg om årsaken til dette. Er det en spesiell grunn til at din kanin skal få dette? Skjedde det noe under inngrepet som tilsier at det er en reell infeksjonsfare?  Om han/hun rutinemessig gir antibiotika etter kastreringer bør de kanskje endre denne praksisen.

En del klinikker har Critical Care, som vist tidligere i tråden, mens mange dessverre ikke har det. Forhør deg om dette på forhånd og kjøp det eventuelt fra et annet sted i forkant.

Kastrering av hunner

kastrering-2

Kaninen Hvitost kastreres. Alt er rent og sterilt.

livmor

Her er det som fjernes

sys-igjen

Tonje Haug syr igjen såret

tildekket-sc3a5r

Hvitost har fått et rent og pent sår

Å sy og passe på såret

Når man syr er det best å bruke en kirurgisk sutur/tråd som løses opp av seg selv. Da slipper man å komme tilbake for å fjerne sting. Et rent og pent sår dekkes over med en tape som vist på bildet av Hvitost. Den vil normalt sett løsne av seg selv etter en stund, men kan være fint å ha på for å holde såret rent de første dagene.

Normalt sett vil ikke kaniner bry seg mye om såret. Overdrevent stell og pirk på eget sår kan imidlertid være et tegn på smerte og ubehag, og man må da klargjøre at man gir tilstrekkelig smertelindring.

Det er normalt sett ikke behov for bruk av body på kanin. Krager bør ikke benyttes, men ved spesielle tilfeller kan det brukes en spesialtilpasset body, men da må man passe på at kaninen har tilgang til å spise sin egen blindtarmavføring.

Oppsummering:

Sørg for å ha Critical Care og utstyr til å gi dette med

Få med deg smertelindring for tre dager

Les mer om kaniner i dette innlegget om generell kanininfo og i Den store kaninboka på norsk eller Den store kaninbog på dansk.

bookfront-1

Read Full Post »

 

´´´´++collage

 

Jeg er åpenbart glad i kaniner, så hvorfor vil jeg begrense avl? Om man får kull på kaniner bidrar man nødvendigvis til en ytterligere produksjon av dyr det allerede er for mange av. En overpopulasjon av arten gjør at mange opplever å bli dumpet, glemt i bur i en garasje, eller levert inn til avlivning. Det er rett og slett flere kaniner enn det er gode hjem, og jeg og mange andre jobber hardt for å finne nye og gode hjem til hjemløse dyr. Det er ofte svært vanskelig å finne gode hjem til alle kaninungene, og da må man heller beholde dem selv, noe ikke alle er forberedt på. Det vil imidlertid alltid komme kull, enten tilsiktet eller som følge av et uhell, og jeg vil derfor skrive litt om hva man bør vite, hva man bør forberede seg på, samt hvordan man tar best vare på alle kaninene. Jeg vil også ta for meg pleie og stell av kaninunger som av en eller annen grunn ikke får melk fra moren sin.

Jeg innledet innlegget med et bilde av min kommende bok Rabbit Behaviour, Health and Care, hvor Melis er coverkanin. Hun ble funnet i en rundkjøring i Oslo for over fem år siden, og er en god representant for at tidligere forsømte eller forkastede dyr kan bli din neste kjæreste kanin.

Er du på utkikk etter en kanin anbefaler jeg å ta en kikk på på facebook, eller hos din lokale Dyrebeskyttelse.

 

securedownload-2

 

Boforhold

Boforhold og øvrig utstyr bør være i orden. I tillegg til at kaninmor- og far må separeres i god tid før fødselen må det også tilrettelegges for en redeplass på stedet hunnen skal bo. Man vil se at moren napper av egen pels og bygger et reir i påvente av fødselen. Da gravide hunner vil beskytte reiret, vil hun gjerne oppføre seg mer aggressivt enn normalt. La henne være i fred og holde på med sitt i denne perioden.

Fra naturens side vil ikke kaninmor tilbringe noe særlig tid med ungene. Hun vil besøke dem en eller to ganger i døgnet, la dem die melk i fire-fem minutter, før hun forlater dem igjen. Det er derfor helt normalt at man ikke ser kaninmoren tilbringe tid med ungene. Kaninmor gjør dette for å forsvare ungene sine mot rovdyr. Hun ønsker ikke å tiltrekke oppmerksomhet til reiret. For å ta hensyn til denne instiktive atferden må man tilrettelegge boforholdene slik at hun slipper å være sammen med ungene sine hele tiden. La mor ha en reirkasse, men også muligheten til å gå ut og inn av denne som hun vil. Plassen utenfor reirkassen må også være stor nok til at hun faktisk kan forlate ungene. La gjerne et eventuelt bur stå åpent slik at mor kan gå fritt i rommet, eller lag binger som vist på bildet. Mor kan forlate bingen, og ungene kan herje omkring på et kontrollert område når de etterhvert kryper ut av redet.

Etter et par uker vil ungene røre seg mer og mer og kave omkring i reiret. De vil våge sge utenfor , og det er da viktig at de får rom nok til å tøyse, trene og øve seg på å være kanin. Bildene av kaninen med denne bingen ble funnet ute i skogen og reddet inn av Dyrebeskyttelsen for ett år siden. Allerede dagen etter fødte hun et kull med unger, og den fine bingen er i fosterhjemmet hvor hun ble boende med kullet sitt.

Far kan gjøre mor gravid igjen umiddelbart etter fødsel. Om man får et uventet kull må man derfor fjerne far før fødsel eller så raskt som mulig. Ellers kan man vente seg et nytt kull igjen etter omlag  30 dager. 

 

securedownload-1

Litt lort og rot må man regne med. 

Kaninmor er som regel en god mor. En mor som enten dreper,skader eller neglisjerer ungene sine er  stresset, gjerne som følge av lite tilfredsstillende boforhold, stress som følge av flytting, manglende mulighet til å fjerne seg fra ungene, eller nærhet til andre hunner, til tross for at de blir holdt i separate bur.  En mor vil også normalt sett gi ungene nok melk og næring, men i tilfeller hvor hun ikke klarer dette, eller når mor er død, er det viktig å vite hva man skal gjøre for å redde ungene.

Pleie av kaninunger som ikke får melk av mor

Kaninungene må få i seg nok melk. I Norge har vi Vikingmelk som er fint å gi. Det får man kjøpt på vanlige matbutikker. Sørg for å gi kaninungene så mye de vil slurpe i seg 4-5 ganger i døgnet. Husk at melken skal være kroppstemperert. Har man ikke Vikingmelk tilgjengelig kan man blande ut litt vanlig fløte med vann, men få tak i Vikingmelk. Geitemelk er også et alternativ.

Når man gir melk til kaninunger er det viktig å ikke tvinge det i dem. Bruk en pipette og la dem drikke så mye de ønsker.

Melken til kaninmor er langt mer næringsrik enn det vi kan gi, så det er også derfor det er nødvendig å gi dette opptil 4-5 ganger i døgnet.

Kaniner er laktoseintolerante, men når ungene fremdeles er så unge at de drikker melk fra mor tåler de dette. Det er først når de vokser til at laktosen i meieriprodukter blir skadelig.

Jeg har fått vite at enkelte veterinærer har gitt råd om å gi sukkerlake i slike situasjoner. Det skal man naturligvis ikke gjøre. Kaniner har en fordøyelse som gjør at den ikke tåler sukker, det er derfor man skal begrense sukkerholdig mat som frukt etc, og en kaninunge som ikke engang er ferdig utviklet er langt mer sensibel enn en voksen kanin. En overdose med sukkelake vil mest trolig ta kverken på kaninungen.

 

1234122collage

Om ungene

Kaniner blir født uten pels. De er også døve og blinde og vil ligge i en klump sammen med sine søsken. De holder seg gode og varme i reiret. Sjekk etter om alle er i live og fjern eventuelt døde unger. Om en av ungene faller ut av reiret løfter du den forsiktig tilbake igjen. De utvikler raskt pels, og når de er omlag ti dager gamle, åpner de øynene. Fra de er ti dager gamle bør man også begynne å sosialisere dem noe mer, håndtere dem og la dem bli vant til å omgås mennesker. Det beste man kan gjøre for å få trygge og fine kaniner er å la dem være en del av dagliglivet. La dem herje omring, danse og utforske. Vær imidlertid klar over at det blir en del rot og arbeid med mange kaninunger.

Hva spiser ungene?

Kaninungene lever på morens melk de første uene. Når kaninene er om lag tre uker gamle, vil de begynne å spise annen mat i tillegg. Det er viktig at de alltid har tilgang på høy, samt en fiberrik pelletstype beregnet for unge kaniner. Oxbow og Burgess har gode merker spesielt beregnet på unge dyr i vekst. Mor kan også spise ungdyrpellets når hun dier og skal få kreftene tilbake. Det tar på å få barn.

 

IMG_9389

Hvor lenge skal barn være med mor?

Kaninunger bør få være med mor og søsken iallefall til de er 8 uker gamle, gjerne mer. Tidligere råd om å fjerne unger fra familien når de 5-6 uker er uheldig for kaninenes helse og sosiale utvikling og frarådes på det sterkeste. Optiamalt bør også ungene flytte videre parvis, eller til en annen kanin de skal bondes med.

Om kaninene har gode boforhold kan de bo sammen så lenge det er behov for det, så lenge man  passer på å kastrere i tide. Man bør dobbeltsjekke kjønnene i 10-11 ukers alder, da det er lett å ta feil når man kjønnsbestemmer unge kaniner. På grunn av tidlig kjønnsmodning av guttene, må moren bli kastrert når ungene er 11-12 uker, eller guttene kastreres og separeres fra mor inntil dette er gjort. Jentene blir kjønnsmodne noe senere enn gutta, men man må sikre seg at de ikke er sammen med ukastrerte gutter etter at de er 15-16 uker gamle.

Sørg for kastrering av gutter når de er 11-12 uker, og jenter når de er 4-5 måneder. Da trenger de ikke separeres.

 

DSC_1009

Dette var litt kort om kaninunger og kull. Jeg håper det var til nytte. Les mer i Den store kaninboka og den kommende Rabbit Behaviour, Healt and Care. Den store kaninboka kan bestilles på norsk her og dansk her.  Se forøvrig innlegget om grunnleggende kaninkunnskap her.

 

bookfront-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

gjhg

Read Full Post »

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 108 other followers