Økologiske tupper på luftetur foto: Dyrevernalliansen
Brekk har bestemt at det ikke er nødvendig å merke kartongene med driftsmåte, til tross for man vet at forbrukerne ønsker en reell mulighet til å velge mer etisk fremstilte egg. Han mener altså at enhver forbruker skal forstå at Solegg, Gårdsegg og Frokostegg er ensbetydende med at hønene står på netting tilsvarende et a4 ark hele livet, uten mulighet til å bevege vingene eller se dagslys i løpet av livet. Han mener at forbrukeren skal forstå at miljøinnredning i bur ikke betyr annet enn samme elendige levekår, tilsatt en pinne.
Fra et ordinært norsk hønsehus foto: Dyrevernalliansen
EU har obligatorisk merking av egg. Dette må de ha for at forbrukeren skal vite om eggene kommer fra høner som er i bur, er frittgående eller økologiske. Brekk har altså større tiltro til norske forbrukere, men har dessverre ikke tilsvarende tro på bøndene. Det høres nemlig ut som om han tror en skjerping av dyrevelferdskravene vil gå hardt ut over velferden til bøndene, at de ikke vil takle omstilling fra drifsmåten som ble utviklet på 60tallet. I motsetning til datidens manglende viten og interesse for dyrevelferd, har vi i dag tilgang på vitenskapelig kunnskap om hønas bevegelsesbehov, i tillegg til at det er utviklet driftsformer som tar hensyn til dette. I stedet er landbruksministerens eggløsning å tilføre en pinne. Det er dette som kalles miljøinnredning. Miljøinnredning er et penere dekknavn for bur, og når både Aftenposten, Nationen og politiske partier går fem på og tror at deformerte ben og netting snart er historie, er det heller ikke rart at forbrukerne tror de kan friskmelde eggproduksjonen.
Norsk godt drevet økologisk eggproduksjon foto: Dyrevernalliansen
Hønene går ut og inn Foto: Dyrevernalliansen
I Sveits er burhøns forbudt, i Tyskland er det heller ikke tillatt med små bur og Østerrike har forbud mot investeringer av nye kasser og ser altså fremover. I Nederland har et tverrfaglig samarbeid ført til et prosjekt både dyrevernere, veterinærer, forbrukere, bønder og myndigheter er fornøyde med. Hønene har mer naturlig belysning, mer sysselsetting og mer varierte omgivelser. Fjørplukking og annen avvikende atferd tas hensyn til på en annen måte enn å benytte dempet belysning, og prosjektet har også fokus på bærekraft i alle ledd. I Norge er derimot de fleste høner fremdeles i mindre nettingbur, og landbruksministeren har heller ikke sett det nødvendig å fokusere spesielt på dyrevelferd. Den mye omtalte miljøinnredningen som blir innført i 2012, er nemlig et resultat av påbud fra EU. Nakne bur blir forbudt, men plassen er fremdeles like stor, eller liten, alt etter som hvordan man ser det. Fra hønas perspektiv vil nok ikke en pinne, samt en liten verpekasse, utgjøre en vesentlig bedring av livet, mens det for eggbonden sjøl føles godt. Forbrukeren får også bedre samvittighet av å tro at høna lever et mlijøtilpasset liv, noe som nok er nødvendig om de skal opprettholde lavkarbodietten sin. Egg og bacon har jo blitt slankekost.
I et vanlig norsk hønsehus legges Solegg, Gårdsegg og Frokostegg. foto: Dyrevernalliansen
Disse økologiske hønene bruker mye av dagen på å gå, løpe, flakse og å grave og rote i bakken med nebbet. Foto: Dyrevernalliansen
Fokus på animalsk fett gir nødvendigvis gode tall for bacon, egg og fleskprodusentene, men den enda større etterspørselen gjør det samtidig enda vanskeligere å fokusere på dyrevelferd. Industrialisering av landbruket og ensidig fokus på økonomisk profitt gir dårlige vilkår for dyrene som står bak alle måltidene til fettentusiastene. Brekk er landbruksminister og skal følgelig ta seg av bøndenes interesser. Han er samtidig den ministeren som har ansvaret for at dyrevelferden opprettholdes, noe han stadig vekk later til å glemme. Han må ta seg av motstridende interesser og viser tydelig hva han legger vekt på. Han støtter f.eks regjeringens forslag om å halvere den allerede beskjedne støttet til Dyrevernalliansen.
Avslutningsvis vil jeg si at det er åpenbart at dyrevelferd bør undelegges et annet departement , f.eks miljøvernsdepartementet, da en og samme minister vanskelig kan håndtere motstridene interesser innenfor samme næring. Forbrukere også bør velge økologiske egg, da man i det miste får en forsikring om at høna skal ha sett dagslys og fått flakset litt med vingene i løpet av livet. Det er også lurt å ta seg en joggetur om man vil ned i vekt, rett og slett.
Disse hønene ble fotografert da Dyrevernalliansen besøkte en godt drevet økologisk gård. Økologisk eggproduksjon er det eneste som sikrer hønene muligheten til et liv med sollys, frisk luft, samt muligheten til å utfolde seg iallefall noe i løpet av livet. Foto: Dyrevernalliansen
Vil du helst spise egg fra hønene som går ute på bildene ovenfor eller hønene på bildet nedenfor? Velg økologisk om du skal spise egg.
I hønsehuset til en vanlig norsk eggprodusent Foto: Dyrevernalliansen
Støtt arbeidet som gjøres for å bedre forholdene til produksjonsdyrene. Meld deg inn i Dyrevernalliansen
Som forfatter av Den store kaninboka er jeg også opptatt av alle dyrs velferd. At mange dyr, kaniner inkludert, fratas muligheten til å leve et stimulerende og tilfredsstillende liv, er noe av det jeg er engasjert i. Jeg gir derfor en grundig gjennomgang av kaninens naturlige behov og hvordan man best legger forholdene til rette for at disse skal ivaretas..
http://www.haugenbok.no/katverk.cfm?kpr=3_4_8_1-1_2&cid=206706
irriterer meg hvordan alle avisene får det til å høres ut som om alle hønsene fra 2012 er frittgående… selv spiser jeg ikke egg uansett hvor økologiske eller frittgående de er (hehe), for alle hankyllingene blir fortsatt kastet i en kvern og hønene blir slaktet så fort eggproduksjonen dems daler.
Jeg er enig med deg, men det er viktig å informere om produksjonsforholdene, slik at forbrukere har en reell mulighet til å avsløre disse miljøinnredningene, samt at de naturligvis bør velge det som medfører minst lidelse for dyrene involvert.
Mine høner har et liv. Mine hunder har fire ben og masse sanser. Ingen av dem går i bånd. De kommuniserer med meg på sin måte. Jeg lærer av dem selv om jeg står over dem.
Takk for dine velformulerte og velfunderte innlegg i dyrevelferdsdebatten. Du peker på svært viktige forhold som at pelsdyroppdrett er en grotesk næring som bør avskaffes umiddelbart, urimeligheten i at en og samme minister skal være talsmann både for bonden og dyrene og at merkingen av landbruksprodukter ikke er god nok for oss forbrukere som ønsker å velge produkter fra produsenter som er opptatt av dyrenes velferd. Puh! For en lang setning. Dessuten får jeg et visst inntrykk av at du synes lavkarbodietten er noe tull , og det varmer et sykepleierhjerte. Denne bloggen kommer jeg til å følge.
Hilsen hunde-eier og (forhenværende) sykepleier
Tusen takk for hyggelig tilbakemelding. Jeg synes det er merkelig at såpass mange kan ta lavkarbidietten for god fisk, hamstre såpass mye animalsk fett at folk nå må reise til Sverige for å kjøpe smør. I tillegg til at det er den mest usolidariske dietten jeg har hørt om, både med hensyn til dyrene, miljøet og de som er sultne i verden, vil man vel også se noen konsekvenser i forhold til hjerte og karsykdommer etterhvert. Bacon, egg, smør og flesk…
Det er litt av et paradoks at aldri har vi hatt så mye kunnskap om alt fra dyrevelferd og skjevfordeling av verdens ressurser til sunt kosthold og god helse for oss mennesker, men at vi like fullt velger å ignorere denne kunnskapen. Og hvorfor? Vi er makelige og velger derfor minste motstands vei. Jeg tror blogger som denne er viktige som folkeopplysning. Så derfor; lykke til videre med bloggen din – alle bidrag monner!