Fluelarveangrep, eller “fly-strike”, er en fryktelig tilstand som medfører stor lidelse for kaninene som rammes. Myiasis, som sykdommen også kalles, rammer mest kaniner som bor ute på fuktig underlag i sommerhalvåret, men kan også ramme huskaniner. Det er den vanlige fluen Lucilia sericata som er regnet for å forårsake lidelsen.
Ekorn har ingen problemer med avføring eller skitne dokasser.
Særlig utbredt er problemet hos kaniner som er plaget av diare`eller annen fuktig avføring, og følgelig har skitne underliv hvorpå fluene legger egg på huden til kaninen-. I varmen blir eggene til larver på to timer og da spiser de seg inn i kaninen, vekk fra lyset. Dette medfører naturlig nok sterke smerter for kaninen som ikke har mulighet til å unnslippe.
Har din kanin problemer med fuktig avføring må kostholdet trolig endres. Les dette innlegget om generell kaninkunnskap, og da spesielt avsnittet om kosthold. Følg rådene jeg gir der, så vil kaninen få fin avføring.
Kaniner må undersøkes i bakparten tre ganger daglig i varme perioder. Fukt i strø og pels må unngås, og for å sikre en tørr og fin dokasse må denne skiftes hver dag. Om kaninen bor i et bur med bunnstrø, må dette også holdes tørt. Ved oppdagelse av begynnende angrep, er det viktig å reagere umiddelbart. da kaninen må til behandling hos veterinær med det samme. Da det ikke står bra til med kaninkunnskapen hos alle dyreklinikker vil jeg nedenfor punktvis gå gjennom livreddende behandling.
Behandling av fluelarveangrep, hentet fra Den store kaninboka
1. Kaninene som kommer inn til behandling for fluelarveangrep, er som regel i en sjokktilstand. De må stabiliseres ved intravenøs tilførsel av væske.
2. Kaninen må få tilstrekkelig smertelindring.
3. Kaninen må få bredspektret antibiotika om kulturtester ikke er tatt. Fluene er kjent for å introdusere en rekke ulike bakterier. Man må da også være oppmerksom på en eventuell sekundær infeksjon av Clostridium-bakterier, da dette er en mulig dødsårsak hos kaniner etter inngrep og behandlinger.
4. Sedasjon eller narkose er oftest nødvendig for å fjerne larvene og rense såret. Alle synlige larver må fjernes. Larver som er utviklet til andre og tredje fase bør prioriteres da de utgjør størst skade. Deretter bør egg og larver på forstadiet fjernes.
5. Egg og larver som ikke har blitt fjernet vil utvikle seg videre. Ulike midler, som Cyromazine, er utviklet for å begrense videre vekst av insekter og kan brukes i disse tilfellene. DEt bør imidlertid kun brukes på hel hud og ikke på selve såret.
6. Det behandlede såret må beskyttes. Bruk av hydrogel, som Intrasite og Nu-Gel, vil absorbere bakterier og holde såret hydrert, samtidig som de vil redusere videre utvikling av larvene.
På bildet nedenfor ser dere en hardt angrepet kanin. Bildet er hentet fra Den store kaninboka og er naturligvis frykelig å se på. Det er imidlertid viktig å informere om hvor stygt og forferdelig dette er, da lidelsen medfører store lidelser for kaninene som blir rammet. Forebygging er det viktigste, så sørg for å ha et godt kosthold og god hygiene.
Frisk og glad kaninrompe
Les mer og bestill boka her:
Even har tørr og fin dokasse
Leave a Reply