Jeg gir Even Critical Care
Det er mange som er nysgjerrige på hva som skjer hos en veterinær. Hvordan undersøker man en kanin? Hva bør veterinæren være oppmerksom på? Hva kan man som kanin eller eier forvente ved en helsesjekk? Førstehjelp er ofte avgjørende når man plutselig har en syk kanin, og jeg vil gå grundig gjennom assistert foring og nødvendig kaninapotek i et senere innlegg. Nå vil jeg imidlertid gå gjennom det meste elementære ved en rutinekontroll.
Harald på vektskåla
Ved en rutinekontroll vil veterinæren undersøke den helhetelige helsetilstanden til pasienten. Hun vil gå over kaninens kropp, fra snute til hale, for å vurdere om dyret er friskt eller har symptom på sykdom. Det er for veterinæren viktig å huske på at kaninen i enda større grad enn normalt vil forsøke å kamuflere smerte og lyte, da den er ekstra påpasselig utenfor sine vante omgivelser. Det er derfor ikke uvanlig å se kaniner som “friskner til” når man kommer til legen. En veterinær som har erfaring med byttedyr, vil kjenne til denne mekanismen og avsløre kaninens skuespill.
Veterinæren vil først vil snakke med deg om hvordan kaninen har det. Om du tror at noe er galt, er det derfor viktig å være tydelig på hva du mener er annerledes og hvor lenge du har merket denne endringen. Hun vil også vite noe om kaninens daglige liv, hvordan du husker den, hva den spiser og hva du tilbyr av aktivitet. En rekke av kaninens plager er en direkte eller indirekte konsekvens av mat og boforhold, og veterinæren bør kjenne til kaninens leveforhold for å gi så god behandling som mulig.
Tarzan har god bevegelighet.
Veterinæren vil palpere, eller kjenne over kaninens ledd, for å se om dyret har vanskeligheter med å bevege seg. Hun vil også se på kaninens klør, og om disse er for lange kan du be henne om å vise deg hvordan dette gjøres. Ørene til kaninen skal alltid undersøkes ved en rutinesjekk. Ved å kjenne på ørene kan veterinæren få en indikasjon på om ørekanalen er fortykket, om den er øm, paget av voks eller har en infeksjon. Hun vil kunne gi kaninen øredråper eller annen behandling om kaninen har til dels lette og normale plager. Hvis det mistenkes en mellomørebetennelse, vil hun anbefale å ta røntgebilder av hodet til kaninen. Dette gjøres normalt sett når kaninen er under sedasjon eller anestesi. Kaniner med hengeører er utsatt for ørebetennelse, og bør undersøkes om den klør mye.
Tarzan får øresjekk
Kaniner puster kun gjennom nese, og veterinæren vil se om snuten er ren, frisk og tørr En kanin som gisper etter pusten og forsøker å puste gjennom munnen , er en svært syk kanin som trenger umiddelbar veterinærbistand. Veterinæren vil undersøke om øynene ser normale ut, er like store og om det er utflod eller størknet materie i øyevinkelen. Væske og materie i øyekroken kan bety at kaninen har tette tårekanaler, en tilstand som er vanlig hos kaniner med betennelse i fortennenes røtter. Ved hjelp av en tårekanalsonde er det mulig for veterinæren å spyle disse rene med en fysiologisk saltvannsoppløsning og eventuelt teste hva utfloden kan være. Veterinæren vil også ta tester om hun mistenker skader på hornhinnen.
Harald skyller tårekanalene
Tannproblemer er kanskje den vanligste årsaken til at kaniner går til legen. Man ser ikke alltid tegn på dette før det har blitt en kronisk tilstand, og fortennene kan være helt normale hos en kanin med alvorlige og smertefulle forandringer i jekslene/kinntennene. Erfarne kaninleger kan føle langtkommende endringer i kjeven, samt se og vurdere de fremste jekslene ved hjep av otoskop. Veterinæren kan ikke se alle tennene i munnen på en våken kanin, så om kaninen viser symtom må man foreta en helhetlig tannsjekk, noe som avhenger av røntgenbilder av kaninmunnen, samt visuell underskelse av munnhulen ved hjelp av en tannsperre eller stativ beregnet på kanin.
Les mer om kanintenner, kosthold og tannbehandling i Kaninens tenner, tannsjekk og behandling
Harald
Mage og tarm vil bli undersøkt ved at veterinæren kjenner over mage og buk på kaninen. Hun vi spørre deg om kaninens avføring, dens størrelse og form, og hvis det er avføring tilgjengelig, vil hun kunne se på denne under mikroskopet for å se om tarmfloraen er normal. Det er best å undersøke bløt blindtarmslort, mens for et trent øye kan informasjon fra vanlige tørre kuler også indikere hvorvidt noe ikke er som det skal. Hun vil også kunne se parasitter og andre skadelige organismer, og starte eventuell behandling med medisiner. Veterinæren vil også ta temperaturen på kaninen. Nedsatt temperatur kan bety nedsatt tarmaktivitet, og behandling må da igangsettes snarest.Forhøyet temperatur kan bety en generalisert infeksjon som ikke behøver å være lokalisert i tarmen. Kaninen har en normal rektal temperatur på 38,2-39.8 grader. Kaninen kan ha pelsmidd eller andre parasitter uten å vise symptom på dette, og veterinæren vil gå over pels og hud for å vurdere helsetilstanden. Hun vil også gå over kroppen for å kjenne etter abnormaliteter som byller med puss, infiserte sår og annet, samt se etter tegn på størknet avføring eller fukt i bakpartiet. Ved oppdagelse av noe unormalt vil behandling iverksettes. Som ved de fleste helsekontroller, vil man også hos kanin lytte til hjerte og lunger. I forhold til kroppsvekten har kaninen små lunger, noe som gjør den ekstra sårbar overfor f.eks lungebetennelse og andre luftveisplager. Kaniner tåler derfor ikke trekk og må få bo på lune og behagelig tempererte steder. Veterinæren vil lytte på hjertet til kaninen og høre om det slår jevnt og sterkt, men om det mistenkes at hjerte er forstørret eller at en annen hjerte -eller lungesykdom skulle være utviklet, vil hun ofte anbefale å ta røntgen av brysthulen.
Alt stoffet i innlegget er hentet fra Den store kaninboka. I boka kan du lese mer om helse og medisin.
Om kaninen bringes til legen i all hui og hast med et akutt skade eller sykdom, vil selvfølgelig timen forløpe annerledes. Førstehjelp må gis for å stabilisere kaninen før videre diagnose kan stilles og behandling iverksettes.
Vil du se flere kaninbilder og møte meg og andre med kanin? Bli da med på
For samtaler og informasjon om arten kan dere også gå inn på . Bestill boka “her”
Pia og Tjorven er friske og glade rabbits Foto: Aksel Hunstad
Jeg skriver mer inngående om alt som angår kaninmedisin og helse i min nye bok Rabbit Behaviour, Health and Care.
Veterinærene på Stjørdal Dyreklinikk gjorde så vidt jeg husker alle disse undersøkelsene da Lille-Pelle, Samson og Jalmar var hos dem for kastrering. De håndterte også kaninene på en rolig og god måte.
Her har jeg skrevet om veterinærbesøket: http://dyrerettighetsaktivisten.com/2013/01/11/prosjekt-pelle-del-2-helsesjekk-og-kastrering/
Men er det stor sannsynlighet for at kaninen blir syk en gang i livet sitt? viss den lever et godt liv.
Tusen takk for fantastisk informasjon! Jeg har en “rescue” kanin som har blitt veldig tam og snill over det siste året hos meg men det er vanskelig å løfte han opp. Han blir sur på meg i flere dager hvis jeg prøver. Er det best å la han være på golvet hvor han trives, eller skal jeg tvinge han til å tåle å bli løftet ofte? (Jeg løfter han så klart hvis jeg mistenker noe er galt, og når vi skal til dyrlegen men aldri bare for kos) Han er også free-range kanin med to rom og nok av gjemmeplasser hvor han tilbringer mesteparten av tiden.
Hei. Så fint du har kaninen din på en bra måte. Jeg vil anbefale deg å være på gulvet hvor han trives og ikke påtvinge han noe. Dette bør du lese mer om i boka, da jeg skriver veldig mye om atferd og håndtering :-)
Hei, for det første må jeg si at dette er en svært nyttig blogg.
Men jeg har et spørsmål, kaninen min er kanskje gravid, hun har lagd reir og tatt i pels men hun blokker for inngangen med revet avispapir og høy, hvorfor gjør hun dette? Hun lagde reiret for kanskje en uke siden og har termin 12. juni
altså om to dager.
Hun forsøker å beskytte redet. Kaniner vil av og til dekke det helt til, da de jo i utgangspunktet lager redet for å beskytte ungene. Det er viktig at kaninen ikke stresses av noe i omgivelsene, så la mor og rede være i fred. Det er også viktig å være klar over at mor fra naturens side ikke vil være noe særlig med ungene, så man må tilby dem tilstrekkelig stor plass, slik at mor ikke behøver å være i nærheten av redet. Et bur er aldri nok!
Tusen takk for svar:) Vi har en dukkestue som er laget til kanin-hus og et bur til på hver av sidene av dukkestuen, pluss at vi har gjerdet inn en del av plenen som hun kan være på. så jeg håper hun har nok plass. Men bør jeg se til ungene hver dag? eller trenger jeg ikke det?